Jak nedráždit žlučník?

detox voda
6 přísad do vody pro detox
8.10.2017

Pozor na tučná jídla

Žlučník obvykle reaguje tehdy, pokud není zcela v pořádku. Mezi nejčastější zdravotní problémy patří zánět žlučníku, žlučníkové kameny, ucpané žlučovody, rakovina žlučníku nebo žlučovodů. Existuje několik příčin podráždění žlučníku, mezi které patří alkohol, pálivá jídla, špatně stravitelná jídla, uzeniny, nadýmavá jídla (např. luštěniny) a tučná smažená jídla. Pokud jste milovníky těchto jídel, měli byste si dát pozor na různé záněty, které by mohly nastat.

Zatímco o kaméncích ve žlučníku nemusíte řadu let vědět, tak akutní zánět žlučníku jistě nepřehlédnete. Je to častá, velmi bolestivá, ale celkem dobře řešitelná náhlá příhoda břišní. Většinou navazuje na žlučníkovou koliku, která se projevuje jako kolísající většinou velmi silná bolest v pravém podžebří šířící se do zad, často doprovázená zvracením. Těmto stavům se dá velmi dobře vyhnout, pokud se budete správně stravovat.

Jak se správně stravovat?

Jak již bylo zmíněno výše, na zánětech žlučníku se velkou měrou podílí špatná životospráva. Proti žlučovým kamenům a zánětům můžete bojovat dostatečným pitným režimem a dodržováním pravidel zdravého životního stylu. Neměli byste zapomínat na dostatečnou fyzickou aktivitu a důležité je také zvýšit množství vlákniny ve stravě, protože ta pomáhá vázat žlučové kyseliny.

Nezbytné je ze stravy vyloučit jídla bohatá na tuky. Při nedodržení diety může dojít k zažívacím obtížím, které jdou od nechutenství přes bolest břicha až k průjmům. Během přípravy vašich oblíbených jídel zapomeňte na tuky. Z technologických postupů je povoleno vaření, dušení nebo vaření na páře. Nezbytné je vyloučit smažení.

Maso a masné výrobky

Své kuřecí křidýlka, stehýnka či prsa byste měli opékat na sucho, podlévat vodou nebo vývarem a dále upravovat. Nikdy nepoužívejte k přípravě tuk. Vybírejte si libové kousky, bílé drůbeží maso, ryby a ochutnat můžete i divočinu. Zkuste se alespoň při své dietě vyhnout ovaru, tučným vepřovým žebrům a dalším pochoutkám, které znáte z domu a dětství.

Tuky

Samozřejmě, že po vás nechceme, abyste se tuku vzdali úplně. Povoleny jsou kvalitní jednodruhové oleje a rostlinná másla. Doporučujeme kvalitní olivový olej, ale vždy v malém množství.

Mléčné výrobky

Vyhýbejte se krémovým smetanovým sýrům a sýrům s pikantní příchutí. Vhodné jsou pro vás kefíry, acidofilní mléka a nízkotučné tvarohy. Samozřejmě, že můžete vyzkoušet i jogurty či probiotické kaše.

Zelenina a ovoce

Povolená je zelenina, nejlépe upravená do měkka. Vhodná je například mrkev, petržel, špenát, cukety nebo červená řepa. Ovoce se může konzumovat čerstvé nebo kompotované. Vhodný je například banán, meruňky, zralé švestky.

Vhodné jsou také bylinkové čaje, třeba směs tvořená natí řepíku, přesličky či žebříčku. Dále se dle tolerance mohou popíjet ředěné džusy, minerální vody a ovocné šťávy. Nevhodná je silná káva a sycené nápoje.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *