Mléko na cestě za zdravými střevy

Zázrak zvaný prebiotika
24.4.2017
Hubneme s psylliem
24.4.2017

Vápník, vitamín D a mléčné výrobky nabízí možnou ochranu

Nádorové onemocnění tlustého střeva a konečníku neboli kolorektální karcinom je celosvětově třetím nejčastějším nádorovým onemocněním, v Evropské unii je to druhý nejčastější typ rakoviny, na který se umírá. Česká republika si bohužel již od počátku devadesátých let udržuje smutné celosvětové prvenství, co se týče četnosti výskytu tohoto nádoru. Jde o onemocnění, které je typické pro vyspělé země. Na jeho výskytu se podílejí nejen změněné stravovací návyky, ale i pohodlný životní styl a nedostatek pohybu.

Mléčná ochrana organismu

Vitamin D, vápník a mléčné výrobky a jejich spojitost se snížením rizika rakoviny tlustého střeva. Stále rostoucí počet studií poukazuje na ochranné účinky mléčných výrobků bohatých na vápník na kolorektální karcinom, nemoc která představuje 9 % všech nových případů onemocnění rakovinou a zabíjí každoročně půl miliónů lidí na celém světě. Vědecká zjištění podporují hypotézu o ochranné úloze vápníku na riziko kolorektálního karcinomu jak u mužů, tak i u žen, jako ochranné úloze příjmu vitamínu D, mléka a mléčných výroků u žen i mužů, kteří neužívají vápník jako potravní doplněk.

Švédsko na cestě za zdravějšími střevy

Švédští badatelé zase přišli loni se zjištěním, že strava bohatá na mléčné výrobky může snížit riziko kolorektálního karcinomu na polovinu, ale autoři se nepokoušeli zjistit vliv stavu vitamínu D a volají po dalších studiích ke zjištění tohoto účinku. Nová studie, publikovaná v časopise American Journal of Epidemiology také hovoří o zjištění, že vápník a mléčné výrobky chrání před rakovinou tlustého střeva, ale zdůrazňuje, že vitamín D může mít ochranný účinek zejména u mužů.

Vědci zjistili, ze nejvyšší příjem (611 mg na 1.000 kcal na den) vápníku (z potravin a potravních doplňků) byl spojen se snížením rizika vzniku rakoviny tlustého střeva o 30 % u mužů a 36 % u žen. Ve srovnání s nejnižším příjmem ( méně než 288 mg na 1.000 kcal na den). Ochranný účinek byl pozorován také u vitamínu D, ovšem pouze u mužů. Průměrný denní příjem nejméně 276 IU na 1.000 kcal na den byl spojen s 28 % snížením rizika rakoviny, ve srovnání s méně než 39 IU na 1.000 kcal na den.

Jsou jogurty řešením?

U mléčných výrobků, kterou jsou bohatým zdrojem vápníku a vitamínu D, byl rovněž pozorován ochranný účinek, spojený se snížením rizika o 23 % u mužů a 34 % u žen a s příjeme více než 161 gramů na 1.000 kcal na den u těch, kteří neužívali žádné doplňky stravy s obsahem vápníku. Tato zjištění podporují hypotézu o ochranném účinku vápníku, vitamínu D a mléčných výrobků před rizikem vzniku kolorektálního karcinomu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *