Zázrak zvaný prebiotika

Zázračný rybí olej
24.4.2017
Mléko na cestě za zdravými střevy
24.4.2017

Živná půda pro dobré bakterie

Lidské střevo je přirozeným prostředím, kde žijí velká a dynamická společenství bakterií. Význam těchto bakterií pro hostitelovu fyziologii a patologii je dobře zdokumentován. Mezi hlavní funkce střevní mikroflóry patří její metabolické aktivity, jejichž výsledkem je zachráněná energie a vstřebatelné živiny, důležité pro trofický účinek na střevní epitel, regulace imunitní struktury a funkce a ochrana hostitele před invazí cizích mikrobů nebo před zvýšeným nárustem vlastních druhů mikrobů s potenciální patogenicitou.

Inulín a metabolický syndrom

Prebiotika se zaměřují na dobré bakterie střevní mikroflóry, aby se zlepšil vztah mezi těmito bakteriemi a hostitelem. Mnohé studie ukázaly, že prebiotika jako inulín a oligofruktóza mohou zlepšit metabolické funkce flóry jako je absorpce vápníku a minerálů. Fermentace inulínu zlepšuje metabolismus lipidů v játrech a může chránit před dysfunkcí spojenou s metabolickým syndromem a nealkoholickou stetohepatitidou.

Ochrana před infekcí u novorozenců

U novorozenců se prokázalo, že prebiotika zvyšují množství bifidobakterií ve střevní mikroflóře a brání před gastrointestinálními infekcemi, obzvláště před průjmy, ale také před jinými infekcemi jako je nekrotizující enterokolitida. Denní příjem prebiotik a probiotik může snížit tvorbu potenciálně toxických nebo karcinogenních sloučenin potlačováním aktivity určitých enzymů. Změny způsobené vlivem látek, jako je laktulóza, inulín, Lactobacillus casei Shirota a Bifidobacterium breve na aktivity bakteriální beta-glukuronidázy, mohou být prospěšné pro hostitele a mohou mít významný vliv na jeho zdraví.

Vědecky prokázané účinky probiotik

Vědci přinášejí svá zjištění o potenciálním přínosu probiotik laktulózy (Duphalac Solvy Pharma), inulínu (Rafrtilose Synergy 1, Orafti), probiotických kultur Lactobacillus casei Shirota (Yakult), Bifidobacterium breve (Yakult) and Saccharomyces boulardi (Perenterol, Biodiphar) na aktivitu a hladinu enzymů beta-glukoronidázy a beta-glukozidázy u 53 zdravých dobrovolníků (věk 19-26 let). Podle výzkumů prebiotika významně snižují aktivitu beta-glukuronidázy. Zjistilo se také, že probiotika zvyšují hladinu beta-glukosidázy. Podávání laktulózy, inulínu, L.casei Shirota a B. breve způsobilo snížení aktivity beta-glukuronidázy, což je považováno za přínos pro hostitele.

1 komentář

  1. […] do těla prebiotika a probiotické […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *