Zácpa trápí podstatnou část dospělé populace. Občas zkrátka sníme něco v množství, které naše tělo již nezpracuje. Přestože v průběhu roku se složení jídelníčku věnujeme, během svátků většinou povolíme. Dovolíme si množství a kombinace, které by jindy neprošly. Jak tedy pomoci našemu tělu znovu načerpat ztracenou rovnováhu?
Jak již bylo zmíněno výše, na problémech se zácpou se velkou měrou podílí špatná životospráva. Proti těmto potížím můžete bojovat dostatečným pitným režimem a dodržováním pravidel zdravého životního stylu. Neměli byste zapomínat na dostatečnou fyzickou aktivitu a důležité je také zvýšit množství vlákniny ve stravě.
Nezbytné je ze stravy vyloučit jídla bohatá na tuky. Během přípravy vašich oblíbených jídel zapomeňte na tuky. Z technologických postupů je povoleno vaření, dušení nebo vaření na páře. Nezbytné je vyloučit smažení.
Svá kuřecí křidýlka, stehýnka či prsa byste měli opékat na sucho, podlévat vodou nebo vývarem a dále upravovat. Nikdy nepoužívejte k přípravě tuk. Vybírejte si libové kousky, bílé drůbeží maso, ryby a ochutnat můžete i divočinu. Zkuste se alespoň při své dietě vyhnout ovaru, tučným vepřovým žebrům a dalším pochoutkám, které znáte z domu a dětství.
Samozřejmě, že po vás nechceme, abyste se tuku vzdali úplně. Povoleny jsou kvalitní jednodruhové oleje a rostlinná másla. Doporučujeme kvalitní olivový olej, ale vždy v malém množství.
Vyhýbejte se krémovým smetanovým sýrům a sýrům s pikantní příchutí. Vhodné jsou pro vás kefíry, acidofilní mléka a nízkotučné tvarohy. Samozřejmě, že můžete vyzkoušet i jogurty či probiotické produkty.
Povolená je zelenina, nejlépe upravená do měkka. Vhodná je například mrkev, petržel, špenát, cukety nebo červená řepa. Ovoce se může konzumovat čerstvé nebo kompotované. Vhodný je například banán, meruňky, zralé švestky.
Vhodné jsou také bylinkové čaje, třeba směs tvořená natí řepíku, přesličky či žebříčku. Dále se dle tolerance mohou popíjet ředěné džusy, minerální vody a ovocné šťávy. Nevhodná je silná káva a sycené nápoje.