Trávicí trakt dospělého člověka je domovem mimořádně různorodého mikrobiálního ekosystému, je hostitelem téměř 500 odlišných bakteriálních druhů. Správné fungování a vyváženost střevní mikroflóry však může narušit několik faktorů.
1. Nezdravá strava
Mikrobům prospívají základní kvalitní potraviny, které nejsou průmyslově upraveny a doslazeny či dochuceny aditivy. Úplně ideální je pravidelné obohacení jídelníčku o fermentované potraviny, jako je třeba kvašená zelenina, zakysané mléčné výrobky anebo kváskové pečivo.
Základní výživová doporučení pro zdravá střeva jsou:
2. Antibiotika
Antibiotika určitě zachránila miliony lidských životů, ale jejich užívání není jen prospěšné pro střevní mikroflóru. Opakovaná a zbytečná podání antibiotik anebo jejich podprahový příjem v potravinách či vodě zabíjí i naše prospěšné mikroorganismy.
3. Alkohol
Alkohol zabíjí prospěšné střevní mikroby a narušuje mikrobiální rovnováhu. Skandinávští vědci dospěli k překvapivému zjištění, že pro to, jak pacienti alkohol snášejí, je rozhodující množství cukru obsažené v nápoji. Destiláty i suché červené a bílé víno pacienti tolerovali mnohem lépe než pivo nebo sladké míchané nápoje mající stejné množství etanolu.
4. Stres
Ve stresu tělo upřednostňuje zásobení vitálně důležitých orgánů pro rychlou akci typu běh anebo boj, tím pádem omezí přísun krve do střev. Tělo má pocit, že ve stresu nepotřebuje trávit, a tak jsou trávicí funkce omezeny.
Základem zdravého osídlení je dostatek zeleniny s vlákninou, vyhnout se faktorům, které zdraví střev neprospívají a v případě potřeby užívat doplňky stravy a probiotika. Přispívá i pravidelné cvičení jógy, dostatek čerstvého vzduchu a vyvážená strava.